• SRP 'Obedska bara'

  Specijalni rezervat prirode 'Obedska bara', Parobrodska 2, 22000 Sremska Mitrovica
 • 222 vrste ptica

 • Preko 280 vrsta biljaka

  Na slici: Barska perunika
 • 1
 • 2
 • 3

Pročitajte i ovo

 • Foto galerije rezervata
 • Flora i fauna
 • Turizam i ponuda
Фото галерије

Specijalni rezervat prirode "Obedska bara" najbolje ćete upoznati kroz veliki broj fotogarafija u našim foto galerijama. Foto galerije su tematksi podeljene na Flora, Ptice, Sisari, Pejzaži, insekti i Vodozemci i gmizavci.

Фото

Ptice

Fotografija velikog broja ptica nastanjenih u rezervatu.

 
Фото

Flora

Pogledajte šta sve "raste" u našem rezervatu.

 
Фото

Sisari

Sisari koji nastanjuju SRP "Obedska bara".

 
Фото

Pejzaži

Tek deo prirodnih lepota rezervata u fotogafiji.

 
Mala ušara

Do sada je u Specijalnom rezervatu prirode "Obedska bara" zabeleženo 222 vrsta prica, a zabeleženo je i preko 280 biljnih vrsta. Pored ptica, rezervat nastanjuje i veliki broj vrsta sisara kao i 13 vrsta vodozemaca.

Vegetacija

Vegetacija

Obedska bara prostorno je raspoređena u pojasevima koji predstavljaju ekološki niz, počevši od vodene i močvarne, livadske, korovske i šumske vegetacije. Ceo tekst...

 
Fauna

Ptice rezervata

Sa “Crvene liste ptica Vojvodine” u šumama Obedske bare gnezdi se 7 vrsta iz kategorije “najugroženijih”, 3 vrste iz kategorije “ugroženijih”, a 15 vrsta je među “ugroženim”. Ceo tekst....

 
Turizam

Ponuda

Nudimo: Park za odmor i rekreaciju (klupe, stolovi, ložišta), čamci na vesla (rekreativni ribolov i vožnja), rekreativni ribolov, fotografisanje retkih vrsta.

 
Turizam

Celodnevni izleti

Iz ponude izdvajamo celodnevne izlete: obilazak parka kod hotela sa stručnim vodičem, osmatračnica “Kula Obeda” kao i organizovane biciklističke i pešačke ture.

 
Turizam

Ukoliko želite da pobegnete od gradske vreve i deo svog slobodnog vremena provedete u netaknutoj prirodi, pozivamo vas da nas posetite i odaberete iz naše Turističke ponude nešto samo za Vas.

 

Evropska nedelja šuma u ŠG "Sremska Mitrovica"

c_180_115_16777215_00_images_vesti_2012_2012_01_12_eu_sume.jpg

U Moroviću je održan javni čas o nedelji šuma i njihovom značaju. Na teritoriji ove šumske uprave pod šumom je 12.500 hektara. Sa namerom da se ukaže na značaj šuma i podigne nivo svesti o tome, prošla nedelja je proglašena za Evropsku nedelju šuma, koja je u Srbiji obeležena nizom aktivnosti. Ministar poljoprivrede i šumarstva Saša Dragin otvorio je zvanično Evropsku nedelju šuma. Evropska nedelja šuma obeležena je na poseban način u Šumskom gazdinstvu Sremska Mitrovica, Šumskoj upravi Morović, druženjem zaposlenih  sa učenicima OŠ "Filip Višnjić" iz Višnjićeva.

Tom prilikom šef šumske uprave Vid Rađević i inženjer Zoran Petaković su školarcima održali predavanje o značaju obeležavanja Evropske nedelje,  podsećajući ih upravo na ogroman značaj šuma, odnosno da bez obnova šuma nema budućnosti planete. Dvojica vrsnih stručnjaka su potom đacima govorili i o Šumskoj upravi Morović, pojašnjavajući da je  ovo gazdinstvo jedna od četiri šumske uprave u sastavu ŠG Sremska Mitrovica i da se dan šuma sa razlogom obeležen baš na ovom mestu, jer se  područje ove Šumske uprave prostire na 12.500 hektara, sa 4.250.000 kubika drveta, od kojih je najveći deo hrast koji zauzima 60 odsto morovićkih šuma, a ostatak čine jasen, grab i meki lišćari, uglavnom hibridna topola i lipa. Naglašavajući da je uloga žira u obnovi šuma od neprocenjivog značaja, sa željom da najmlađe konkretno upoznaju  sa načinom obrade, pripremanja i skladištenja upravnik Rađević i inženjer Petaković su učenike poveli u doradni centar da bi na licu mesta videli kako se plodovi žira pripremaju i skladište u hladnjaču a potom ih praktično upoznali sa najsavremenijim mašinama kao i načinom rada u Doradnom centru za žir, jednom od najvećih i najmodernijih na Balkanu.

Copyright 2012-2013.  //  Specijalni rezervat prirode "Obedska bara"  //  web by Agencija SOinfo  //  c_180_115_16777215_00_images_soinfo_logo.png